Projecten

Nachtzwaluw

By 16 februari 2023 No Comments

Nachtzwaluwen telling

Het is stilaan weer eind april, begin mei, en word er met jaarlijks geduld en opgetogen verwachting uitgekeken naar de terugkeer van de Nachtzwaluw(Caprimulgus europaeus), de meest wonderlijk gepassioneerde vogel die we ooit leerde kennen. ’s Avond, pal na zonsondergang en hoog vanuit een schemerige boom, midden op de heide begon hij zijn onmiskenbaar ratelend liefdeslied voor zijn lief…. Een jaarlijks terugkerend feest voor oog, oor, hart en ziel !

 

Tussen 15 mei t/m 10 augustus worden er tellingen verricht in de schemer en het liefst tijdens rustige, zwoele nachten met volle maan. Start zang ’s avonds 10-70 minuten na zonsondergang (het vroegst bij bewolkt weer, het laatst bij helder weer), einde zang ’s ochtends 60-30 minuten voor zonsopkomst. Alle waarnemingen worden genoteerd, met nadruk op zang (ratel), roep (paddengeluid), vleugelklappen en alarm.

 

Na het grootbrengen van hun kroost, keren ze weer terug, gevolgd door hun jongen in augustus en september en wachten we weer tot het volgend seizoen.

 

Excursie 

Ieder jaar word er begin juni de excursie “Op zoek naar de nachtzwaluw” georganiseerd door Jan en Mariet Peeters.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonsondergang in de Schadijkse bossen ©Ramon Nelissen

 

De belangstellenden verzamelen zich op een tijdstip (ongevver een half uur voor zonsondergang) op de parkeerplaats in de Schadijkse bossen. Ze wandelen over bospaadjes naar de rand van het open gedeelte, bovenop een heuvel, een prachtig overzicht over dit gebied met heidevelden, zandverstuivingen en open dennbossen. Als het begint te schemeren is de eerste ratelde zang van de nachtzwaluw te horen en starten we aan de rondwandeling. De sfeer is mysterieus en het is al donker als ze weer naar de parkeerplaats terug lopen, een zaklamp of lamp van een mobieltje is geen overbodige luxe.

Mis dit niet, hou het nieuws in de gaten, het is een prachtige, mysterieuze ervaring!