Vogelatlas is uit en meteen uitverkocht | 3 december 2018

In 2013 werd gestart met de 4de Nederlandse Vogelatlas en afgelopen maand dan eindelijk de presentatie van dit lijvige boekwerk. Na 1979, 1987 en 2002 nu in 2018 een compleet overzicht van de in Nederland voorkomende vogels in zowel zomer als winter. Een boekwerk dat niet mag ontbreken in de boekenkast van natuurorganisaties en beleidsbepalende instanties. Met trends en ontwikkelingen en gedetailleerde kaarten over voorkomen en verspreiding van de vogels in Nederland. Aan de atlas is drie jaar lang gewerkt door duizenden vrijwilligers. De vogelaars gingen geregeld op pad om vogels te tellen. Ook leden van Vogelwerkgroep ’t Hokske hebben als teller of coördinator meegewerkt aan de totstandkoming hiervan. Met ondersteuning van o.a. Vogelbescherming Nederland maar ook met de steun van ruim 200 particuliere sponsors en 78 organisaties en bedrijven heeft Sovon Vogelonderzoek Nederland deze gigantische klus geklaard. Op de landelijke dag van Sovon op 24 november jl. in Apeldoorn mocht minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

 

De eerste druk is inmiddels uitverkocht maar de nieuwe editie is vanaf eind december weer leverbaar en nu reeds te bestellen via boekhandel. Prijs € 60,- in de boekhandel. Sovon-leden krijgen ruim € 20,- korting.

 

Een aantal cijfers over de Vogelatlas:

  • Ruim 2000 tellers
  • Ruim 40 Atlasdistrictscoördinatoren
  • 1700 atlasblokken van 5 x 5 km geteld
  • 110 manjaren veldwerk (schatting)
  • 450 financiers & sponsoren
  • 130 soortauteurs
  • 278 soorten beschreven
  • Bijdragen van 80 fotografen

Het resultaat van dit boekwerk:

Een 3,5 kg zwaar boekwerk met een dikte van 5 cm en 640 pagina’s.

Alle soorten zijn gedocumenteerd met beschrijvingen, foto’s, kaarten en grafieken.

De Atlas geeft vrij nauwkeurige verspreidingsinformatie van broed- en wintervogels en de vergelijking met voorgaande edities geeft een exact beeld van de toestand van de huidige Nederlandse vogels.

Week 48 2018 Vogelatlas KLEIN 

Dan de veranderingen in Nederland.

Het is een verzameling van plussen en minnen. Het is duidelijk dat de akker- en weidevogels het zwaar hebben en dat kievit, wulp, grutto, gele kwikstaart, veldleeuwerik e.d. sterk achteruit zijn gegaan. Sommige soorten zijn verdwenen in de afgelopen decennia zoals de ortolaan en kuifleeuwerik, sommige soorten zijn nieuw zoals bijeneter, zee- en visarend.

Veel vragen over vogels in Nederland kunnen beantwoord worden met deze Vogelatlas maar mogelijk dat er nog meer nieuwe vragen naar boven komen met het lezen van deze unieke uitgifte.

Heeft u vragen over de atlas laat het ons dan weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tot de volgende keer maar weer, Jan Peeters

Top