Welkom bij Vogelwerkgroep ’t Hökske

een vereniging van vrijwilligers die zich inzet voor vogels
en hun leefomgeving in de regio Sevenum en Horst

Vogelfotografie: regels en fatsoen

Elk jaar geven we als vogelwerkgroep een tweetal cursussen over vogel herkenning. Meer en meer krijgen we daar cursisten bij die de natuur fotograferen en dan onder andere vogels tegen komen waarvan ze de naam niet kennen. Daarom volgen ze onze cursus om ook te weten wat ze fotograferen. Dat is alleen maar gunstig, want hoe meer je van de natuur weet, hoe meer je deze weet te waarderen. Als werkgroep laten we de leden ook elk jaar enkele van hun beste foto’s inzenden, om daarna tijdens een avond deze opnamen te tonen en eventueel te bespreken. Maar zoals bij alles gelden ook bij deze hobby een aantal spelregels, zowel voor de fotografen als de vogelspotter zoals die genoemd wordt. Zeker nu we in het broedseizoen van de vogels zijn, maar ook met andere voortplantingen in de natuur te maken hebben, is voorzichtigheid geboden om hier door verstoring geen schade aan toe te brengen. Wat de vogels betreft heeft Vogelbescherming Nederland enige tips opgesteld.

Wanneer wordt een vogel verstoord?

De meeste mensen denken dat een vogel wegvliegt als hij wordt verstoord. Maar verstoring gebeurt al eerder. In principe wordt elke vogel die je benadert onrustig. Wees daarom alert op de volgende signalen en stop als je ziet dat de te portretteren vogel verstoringsgedrag vertoont, dan ben je te dichtbij; neem meer afstand.

  1. De vogel kijkt op, wordt alert, stopt met waar hij mee bezig was (foerageren, poetsen) en begint vleugels te strekken.
  2. Blijft een vogel met voer in de snavel alsmaar dicht in je buurt zitten, dan ben je te dicht bij het nest. Trek je terug en gun de vogel de kans zijn/haar jongen te voeren.
  3. De vogel loopt of zwemt langzaam weg.
  4. De vogel begint te alarmeren.
  5. Pas als de vogel geen andere opties meer heeft om jou als ‘vijand’ weg te jagen, vliegt de vogel weg.

Om deze verstoring zoveel mogelijk te voorkomen heeft de Vogelbescherming een “gedragscode opgesteld. Deze is als volgt.

  1. Het belang van de vogels staat altijd voorop.Verstoor de vogels en hun leefgebied niet. Bedenk dat een in het wild levende vogel het beste kan worden bekeken en gefotografeerd als deze zich op zijn gemak voelt. Ga niet dichterbij dan anderen en doe liever een stapje terug dan een stap naar voren. Vogels reageren op verschillende manieren op mensen, afhankelijk van de vogelsoort, de plek en het jaargetijde. Een praktische vuistregel is: als een vogel alert om zich heen kijkt, herhaalde alarmgeluiden maakt of langzaam van je wegloopt, dan ben je te dichtbij. Als een vogel wegvliegt, zag de vogel geen andere opties meer om voor jou als ‘indringer’ te vluchten. Wees extra oplettend in het voorjaar en verstoor geen broedende vogels. Heb je een zeldzame soort gezien? Hang het niet aan de grote klok. Bij (potentiële) broedvogels en/of in kwetsbare natuurgebieden is het zelfs beter het niet te delen. Houd bij het delen van informatie ook altijd het belang van de vogel in het oog.
  2. Wees een ambassadeur voor de vogels en voor vogelaars.Geef uitleg aan geïnteresseerden en help andere vogelaars, vooral beginners. Zie je iets wat niet door de beugel kan? Spreek mensen er op een constructieve manier op aan; vaak zijn ze meer onwetend dan onwelwillend.
  3. Houd je aan geldende wetten en regelgeving, de Wet natuurbescherming in het bijzonder. Dat betekent onder meer: verstoor geen in het wild levende vogels (dit is strafbaar), betreed privéterreinen niet tenzij je uitdrukkelijke toestemming hebt en houd je aan de voorschriften en regels van terreineigenaren en -beheerders.
  4. Vogelfotografen lokken vogels soms om ze dichterbij te kunnen fotograferen.Dat hoeft geen probleem te zijn, maar zorg ervoor dat het geen directe risico’s met zich meebrengt voor de vogels. In het broedseizoen is het lokken van vogels – vooral met geluid – sowieso uit den boze, want het kan voor nodeloze verstoring zorgen.

Als u zich aan deze regels houdt handelt u in het belang van de natuur en wekt u geen ergernis bij mede vogelaars of andere natuurliefhebbers.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Tot een volgende keer Toon Selten.

Brandganzen
Foto@Jos Wijnen

Lente

Nog even de ijsheiligen: Sint Mamertus, Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius op 11, 12, 13 en 14 mei voorbij laten gaan en dan is het zeker: het wordt weer lente!
Voor veel mensen het mooiste seizoen van het jaar. Het is al voelbaar en zichtbaar, de zachtgroene bladeren die weer aan de bomen verschijnen. De wit en geel vroeg bloeiende struiken en de voorjaarsbloeiers in de bermen en tuinen. Voor de vogelliefhebbers is het altijd weer genieten van de drukte in de bomen en struiken van vogels op vrijerspad. De overwinteraars zijn al druk doende met vertrekken naar hun broedgebieden, de zomergasten komen ook langzaam binnen die dan meteen beginnen met het afbakenen van hun territorium en zoeken naar een vrouwtje om in de korte tijd voor hun nageslacht te zorgen.

Voor de BMPers ( Broedvogel Monitoring Project) van het Hökske breekt ook een drukke tijd aan. Vroeg in de ochtend, net na zonsopgang in hun “telgebied” de vogelgeluiden oppikken, herkennen, noteren en zo door te geven aan Sovon (vogelonderzoek Nederland). Tijdens die ochtenden zijn er positieve waarnemingen van teruggekeerde of nieuwe soorten, soms ook teleurstelling als een soort niet meer wordt gezien of gehoord. Zo ontstaat door de jaren heen een beeld van de aanwezigheid van soorten en aantallen in onze telgebieden en verschuivingen door klimaat en/of veranderingen in het gebied. Deze waarnemingen zijn van belang voor de natuurorganisaties met betrekking tot beheerplannen en onderhoud.

Als op zondag 7 april, Knopen Lopen weer hun jaarlijkse dauwtrappen organiseert en U geniet van het mooie Serumse buitengebied, door de GroenGroep mede aangeplant en onderhouden, kunt u volop genieten van de vroege vogelzang.
Er zijn verschillende vogel apps om de geluiden te herkennen maar ook als u alleen wilt genieten zonder te weten welke vogel u hoort, geniet van vogels.

Met vriendelijke groeten Ria Nabben

Grote Bonte SpechtFoto@Geert Lamers

Voorjaarscursus Vogelherkenning is inmiddels vol geboekt!

Interesse? Een mailtje naar info@vogelwerkgroephokske.nl is voldoende en u ontvangt verdere informatie.

Op zoek naar de notekrakerFoto@Jan Peeters

Foto@Jan Houwen